Mummagryta (1 portion)

Ingredienser till salladen • 40 g alger av valfri sort (wakame, nori, dulse)

 • 1 dl finhackad BroccoliIngredienser till såsen • 5-6 soltorkade tomater (utan salt)

 • 1 dl finhackad broccoli

 • 1/2 klyfta vitlök

 • 1/2 cm ingefära (ca 2 cm diameter)

 • Saft och skal från 1 citron

 • 1/2-1 dl olivolja

 • 1-2 tsk örtsalt

 • Chilipulver efter önskan
Gör så här 1. Mixa såsingredienserna till en slät sås och blanda i broccolin med en sked eller liknande redskap.

 2. Låt gärna såsen stå och dra någon timme (men det går att servera direkt också).

 3. Blötlägg algerna och låt dem dra i 15-30 minuter.

 4. Häll av i durkslag och pressa ur lite av vattnet.

 5. Lägg upp i en skål och häll såsen över.

 6. Blanda väl med tidigare använd sked (eller en ny om så önskas, fast det blir mer att diska då) eller annat valfritt redskap.

 7. Servera och njut.Tips!


I alger finns de flesta grundämnena. De innehåller mer mineralämnen än någon växt på land. Torkade havsalger innehåller mycket jod och upp till 14 gånger mer kalcium än mjölk. De innehåller också protein, A-, D-, E-, K-, C-vitaminer och en del vitaminer från B-gruppen. Rent allmänt stimulerar innehållet av jod framförallt ämnesomsättningen och viktiga antioxidanter och klorofyll bygger upp kroppens motståndskraft.Brunalgens förmåga är att binda tungmetaller och radioaktiva ämnen och transportera dem ur kroppen.Vitlök kan ha effekt mot bakterier och svamp, stimulerar immunförsvaret. Vitlök verkar antioxiderande och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Svavelföreningarna i vitlök kan hjälpa kroppen att göra sig av med tungmetaller.Ingefära är en mild stimulant, verkar inflammationshämmande, är rik på antioxidanter, motverkar illamående och är väderfördelande.Röd chilipeppar är rik på C-vitamin och betakarotener. Alla chili innehåller ganska mycket B-vitamin och ordentligt med B6-vitamin. De innehåller mycket kalium och magnesium vilket kan medverka till ett lägre blodtryck. Idag används chilipeppar i salvor mot den smärta som reumatism orsakar samt så används chilli för att stimulera matsmältningen och motverka dålig aptit.I södra och sydöstra Asien var citronen känd för sina antiseptiska egenskaper och citronen användes som ett motgift för diverse gifter.En god olivolja har ofta en svagt bitter eftersmak. Orsaken är att olivolja innehåller bitterämnen. Idag är det mindre vanligt att man äter en kost med bitterämnen. En del menar att för lite bitterämnen i kosten kan vara en orsak till matsmältningsbesvär och dessa ämnen stimulerar verkligen matsmältningen genom att sätta fart på galla och lever. De bitterämnen som finns i olivolja är just antioxiderande fenolföreningar. Denna mustiga smak indikerar med andra ord att olivoljan har hög halt av dessa.---


Recept på råkost/raw food från Pontus KristenssonGreenrom Sverige

2 kommentarer:

 1. Fantastiskt god! Jag hade dock inga alger hemma utan gjorde såsen som en dressing till en stor sallad. Mums!!
  /E

  SvaraRadera
 2. Jättegod! Jag blandade ner en avokado och en sharonfrukt och sparade lite hackade soltorkade tomater att strö över - blev helbra! 40g wakame svällde dock upp till en familjeportion, så jag var tvungen att spara det mesta i kylskåp, ca 15-20 gram räcker nog mer än väl till en portion.

  Däremot måste jag erkänna att den inte blev helt RAW eftersom min stavmixer började leda ström och fick såsen att fräsa mot bladen..

  SvaraRadera