Vad är kokospalmsocker?


Jag blev lite förvånad när jag såg kokospalmsocker i Erikas recept Spöket Laban-bollar. Jag visste inte att det fanns i Sverige. Faktum är att detta är första gången jag såg det svenska namnet.
En sökning på internet visar att man bland annat kan köpa det hos Ericas samarbetspartner: www.alivefoodsmarket.com samt hos www.superfruitstore.com och nu även hos goa Råvarubutiken.. Här kan du läsa om det på Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Palm_sugar.
När jag var i Filippinerna över jul och nyår besökte jag och min fru ett kollektiv som arbetade med att framställa kokospalmolja. (Agay-ayan Multi-Purpose Cooperative i Barangay Agay-ayan, Gingoog City, Misamis Oriental, Mindanao, Philippines). Man tar sav från palmen via den knopp som annars skulle ha blivit en kokosnöt. Man snittar upp den och sätter fast en flaska på den som saven droppar ner i.Coconut flower from which you make coconut wine, sugar and honeyDetta sav kallas för coconut wine och går att dricka som det är, som fattigmansvin. Det smackar som ättika om du frågar mig. Men barnen här gillar det. Fast de gillar ju också att äta melon doppade i en vinäger och salt.Ebo and wella May drink coconut wine


För att göra socker av det kokas man det i 4 till sex timmar beroende på om man vill ha flytande socker eller fast, kristalliserat socker. Flytane socker kallas kokoshonung.Coconut sugar (coconut sap sugar), coconut honey Gingoog, Mindanao, Philippines


Jag smakade på sockret när det fortfarande var lite geggigt och varmt, och banns mig det var något av det godaste jag smakat. Det smackade som fudge fast sötare och mer smakrikt. Jag fick verkligen behärska mig att inte äta upp alltihopa.
Av en gallon (3,8 liter) får nag ett halv kilo färdigt socker.
Här finns bilder och filmer: flickr.com/search/?w=15734113%40N00&q=coconut+sugar&m=text

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar